De dreadnought gitaar uitgelegd

Tegenwoordig kennen we de Dreadnought-gitaar als het meest populaire staalsnarige gitaarmodel. Wat is de geschiedenis van dit model en waarom is het zo populair?

 

Geschiedenis van de Dreadnought-gitaar

Het was CF. Martin die in 1916 de Dreadnought introduceerde als alternatief voor de veel kleinere Parlor gitaar. Martin vernoemde dit gitaarmodel, vanwege zijn grootte, naar een Brits oorlogsschip uit 1906, de HMS Dreadnought. Deze eerste modellen werden nog niet geproduceerd onder de naam Martin. Ze werden gebouwd voor de Oliver Ditson Company en de productie vond plaats op zeer bescheiden schaal. De 12-frets Dreadnought had een massief sparren bovenblad en een massief mahonie zij- en achterkant. De productie van de Dreadnought werd in 1920 na slechts vier jaar stopgezet. Pas in 1931 bracht Martin opnieuw Dreadnought-gitaren uit, dit keer onder eigen naam. Dat jaar werden er twee modellen geïntroduceerd: de D1 met sparren bovenblad, mahonie zij- en achterblad en de D2 met sparren bovenblad, palissander zij- en achterblad.

 

Het geluid van een gevreesde gitaar

De Dreadnought-gitaar werd al snel na de Tweede Wereldoorlog het meest populaire staalsnarige gitaarmodel vanwege zijn krachtige volume, bijzondere middentonen en expressie. Alle andere gitaarmerken al snel Martin met het bouwen van Dreadnoughts.
Het gitaarmodel kreeg in de jaren vijftig en zestig veel aandacht van countryartiesten die eindelijk een instrument hadden dat qua volume goed zou passen bij violen en banjo’s als begeleiding bij zang. Via de countrymuziek vond de gitaar gemakkelijk zijn weg naar de blues-, pop- en rockmuziek. Tegenwoordig heeft de Dreadnought zijn positie ingenomen in vrijwel alle muziekstijlen en is daarmee uitgegroeid tot het meest iconische model aller tijden.

 

Javatar introduceerde een Dreadnought Slope Shoulder-model

Vanzelfsprekend heeft ook Javatar dit iconische model in zijn assortiment. Javatar heeft gekozen voor een Dreadnought ‘slope shoulder’-model. Dit model met meer afgeronde schouders en een vrij diepe body lijkt als zodanig op een Gibson J45. De Javatar Dreadnought is gebouwd met een massief AAA Engelmann sparren bovenblad en een massief mahonie zij- en achterkant. De Javatar Dreadnought Slope schouder heeft een ongelooflijk krachtig geluid met een perfecte balans tussen hoog, midden en laag en een eindeloze sustain. Het Nederlandse tijdschrift ‘Gitarist’ kende de Dreadnought de maximale vijf sterren toe: “Wij denken dat de Javatar-gitaren wel eens kunnen concurreren met instrumenten die een stuk duurder zijn en voor het geld dat je daarmee bespaart kun je nog veel meer andere leuke muzikale dingen doen” (Gitarist, 362, mei 2021) Kom een ​​Javatar Dreadnought uitproberen in onze studio of koop een Dreadnought in onze webshop.