Javatar Parlor: een kleine gitaar met een groots geluid!

Van de niet-klassieke gitaren is de Parlor de ‘oergitaar’.  

Met hun kenmerkende smalle klankkast en korte snaarlengte (lengte van de topkam tot brug, ook wel mensuur genaamd) zijn Parlor-gitaren zo’n 4 cm korter dan de moderne standaard van 65 cm. De Parlor-gitaar werd rond 1870 geïntroduceerd in de VS. Parlor betekent kamer of salon. Hun smalle klankkast hebben ze te danken aan het feit dat ze oorspronkelijk gebouwd werden voor vrouwen. Deze vrouwen speelde dan op een Parlor in de salon (parlor) om de gasten te vermaken. Vanzelfsprekend ging het hier om de rijkere Amerikaanse gezinnen in hun riante villa’s.

Parlor-gitaren uit de 19e eeuw werden bespannen met darmsnaren. Aan het begin van de 20e eeuw werden deze vervangen door stalen snaren en daarmee was de staalsnarige Parlor als standaardgitaar geboren. Omdat stalen snaren een zwaardere trekkracht hebben dan darmsnaren, werd de X-bracing uitgevonden. Daarbij kruisen de zangbalkjes aan de onderkant van het bovenblad, net onder het klankgat, en vormen zo een X.  X-bracing brengt meer stabiliteit in het bovenblad en produceert een gebalanceerder geluid.

De staalsnarige Parlor had duidelijk veel meer volume en expressie dan de klassieke gitaren en werd daarmee de favoriete delta-bluesgitaar uit de jaren voor WOII. De iconische blues-muzikant Robert Lee Johnson (1911-1938) speelde, net als de meeste van zijn tijdgenoten, op een Parlor.

Dit duurde tot 1931, toen Martin de veel grotere Dreadnought introduceerde en, hoewel muzikanten als Bob Dylan en Joan Baez in de zestiger jaren nog op een Parlor speelden, nam geleidelijk de populariteit van de ‘salongitaar’ af.

Tegenwoordig valt er een groeiende belangstelling voor de Parlor-gitaren te constateren. De Parlor is weer helemaal terug van weggeweest. In de eerste plaats omdat hij prettiger is om vast te houden. De Parlor geeft meer ruimte en rust aan je rechterarm en door de lagere mensuur hoeft ook de linkerarm minder ver te reiken (bij rechtshandige gitaristen). Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Tegelijkertijd heeft de Parlor met zijn kleine klankkast een ongelooflijk rijk geluid en komen alle nuances heel goed tot hun recht. Waar een Dreadnought veel nadruk legt op laag en midden, vind je bij de Parlor een meer evenwichtige balans tussen laag, midden en hoog.

Tot slot is de Parlor door zijn kleinere formaat uitermate geschikt als reisgitaar. Hij kan gemakkelijk meegenomen worden in een vliegtuigcabine en past ook beter in menig kofferruimte van een auto. En jawel, de Parlor is zelfs in de ruimte geweest. In 2013 speelde de Canadese astronaut Chris Hadfield David Bowie’s Space Oddity vanuit International Space Station ISS op een Parlor.

In augustus 2021 introduceerde Javatar zijn eerste Parlor gitaar. De prijs van deze geheel massieve gitaar is € 850,–. Het blad “Gitarist” testte de gitaar en omschreef het geluid al “fluwelig” en “oorstrelend”, “Complexe akkoorden klinken ook prachtig, maar het meest bijzonder is wel de sustain. Er lijkt geen eind te komen aan het uitklinken van een slotakkoord. Prachtig!” (Gitarist No 365, augustus 2021). Vanaf mei 2023 is eveneens een Deluxe versie van de Parlor beschikbaar. Voor € 1.160,- krijg je een Parlor met een Adirondack bovenblad en LR-Baggs VTC elektronica. De Deluxe Parlor heeft een sunburst afwerking.

De Parlor-gitaren van Javatar kan je uitproberen in onze studio in Heemstede of aanschaffen in onze webshop

849,00

1.160,00