Waarom Javatar? 

De geboorte van een nieuwe gitaar

Het Heemsteedse bedrijf Homestead-guitars had de wens om een massieve gitaar te bouwen met een prijs die voor bijna elke gitarist toegankelijk is. Een gitaar van ruim onder de duizend euro die al zijn concurrenten verslaat. Deze wens is vervuld met de geboorte van Javatar-gitaren.

De naam Javatar is een samenvoeging van “Java” en “guitar”. De instrumenten zijn ontworpen in Heemstede in Nederland en met de hand gebouwd op Java bij een familiebedrijf dat al sinds 1959 gitaren bouwt.

Allemaal massief hout

Voor de Javatar-gitaren is zorgvuldig geselecteerd toonhout gekozen: massief mahonie voor de zij- en achterkant, massief AAA Engelmann-sparrenhout voor het bovenblad en ebbenhout voor de toets. De gitaren zijn standaard uitgerust met een Fishman Sonitone pickup, Grover tuners en een luxe gigbag.

Garuda als ons logo

Javatar heeft de Garuda gekozen als symbool voor zowel de toets als de kop van zijn gitaren. Dat mythologische wezen is half mens, half adelaar. Het komt ook voor in het wapen van Indonesië. De Garuda’s op de toets zijn ingelegd met tamarindehout. Een uitzondering wordt gemaakt voor de 12e fretpositie die, omwille van het onderscheid, van parelmoer is gemaakt.

Drie modellen

Javatar brengt momenteel drie modellen uit: een Dreadnought Slopeshoulder, een Grand Auditorium met cutaway en een Parlor. De eerste twee modellen kosten € 860 en de Parlor kost € 849 (inclusief btw en luxe gigbag).

Parlor

Wist je dat de Parlor-gitaar rond 1870 werd geïntroduceerd als de eerste staalsnarige gitaar en dat het de enige echte bluesgitaar was vóór de Tweede Wereldoorlog? Daarom zeggen sommige bluesspecialisten dat de echte Mississippi- en Delta-blues alleen op een Parlor gespeeld mag worden. De Parlor is een kleine gitaar met een enorm geluid. Door zijn formaat is de Parlor ook de ideale reisgitaar.

Beoordelingen

De Dreadnought Slopeshoulder, de Grand Auditorium en de Parlor zijn in 2021 in het gerenommeerde Nederlandse tijdschrift Gitarist getest. De eerste twee werden beoordeeld met de maximale vijf sterren:

“Onze indruk is dat de Javatar-gitaren kunnen wedijveren met instrumenten die een stuk duurder zijn. Opvallende gitaren van hoge kwaliteit” (gitarist nr. 362, mei 2021) en de Parlor kreeg 4½ ster met de opmerking: “fluwelig en oorstrelend komen boven om de klank te omschrijven. Complexen akkoorden klinken ook prachtig, maar het meest bijzonder is wel de sustain. Er lijkt geen eind te komen aan het uitklinken van een slotakkoord. Prachtig!”

(Gitarist 365, augustus 2021).

The Parlor is getest in het Augustus nummer van Gitarist.

Lees de Test!

Dreadnought Slopeshoulder en de Grand Auditorium

7

Lees de Test!

Parlor Gitaar

7